Web Analytics Made Easy - Statcounter

شیرین هانتر در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در پاسخ به این سوال که تحولات اخیر صورت گرفته میان کشورهای عربی تا چه اندازه مبتنی بر رقابت‌های سیاسی و ژئوپولتیک میان میان این کشورها و تا چه اندازه تحت تاثیر موضوع ایران است، گفت: روابط قطر و عربستان از مدت‌ها پیش هم جنبه‌های رقابتی داشته و روابط میان دو کشور هیچ وقت نزدیک نبوده است؛ مثلا حمایت قطر از حماس مسلما یکی از دلایل تنش‌های اخیر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عربستان نمی‌خواست قطر سیاست مستقلی داشته باشد

او ادامه داد: اظهارنظر اخیر امیر قطر که اعراب نباید با ایران به منازعه بپردازند هم در این تنش‌ها اثر داشت. دلیل دیگر هم این است که عربستان تحمل اینکه قطر سیاست مستقلی را انتخاب کند، ندارد.

اعراب هیچ‌گاه رویه یکسانی نسبت به ایران نداشته‌اند

این تحلیل‌گر مسائل سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که تنش اخیر صورت گرفته تا چه اندازه میان کشورهای عربی در رابطه با ایران شکاف ایجاد کرده است، اظهار داشت: اعراب هیچ‌گاه رویه یکسانی نسبت به ایران نداشته‌اند؛ هم پیش از انقلاب و هم بعد از آن. بعضی از کشورهای عربی روابط نسبتا خوبی را با ایران داشته و دارند و بعضی از کشورهای عربی هم روابط بدی با ایران دارند.

بعضی از کشورهای عربی از عربستان خوش‌شان نمی‌آید

هانتر با بیان اینکه دلیل یکسان نبودن رویه اعراب درباره ایران بیشتر مربوط به ایدئولوژی سیاسی کشورهای عربی است، تصریح کرد: همچنین بعضی از اعراب روابط خوبی با یکدیگر ندارند و رقابت‌هایی میان آنها بوده است. مثلا بعضی از کشورهای عربی از عربستان سعودی خوش‌شان نمی‌آید یا به دلایل قبیله‌ای یا به خاطر ایدئولوژی.

هیچ کشور عربی با ایران علیه اعراب همدست نمی‌شود

او افزود: به این اعتبار، رویه اعراب هم نسبت به ایران همیشه متفاوت بوده است اما در آخر کار اعراب اختلافات خودشان را به نحوی حداقل در ظاهر حل می‌کنند. هیچ کشور عربی با ایران علیه دیگر اعراب همدست نمی‌شود. مساله سوریه استثنایی و ناشی از رقابت‌ها و اختلافات اعراب با یکدیگر بود.

قطر برای مقابله با مشکلات سعی می‌کند از ایران کمک بگیرد

این استاد دانشگاه جورج تاون واشنگتن در پاسخ به این سوال که آیا در تنش اخیر، قطر به سوی ایران می‌آید، خاطرنشان کرد: قطر همیشه در مقایسه با دیگر کشورهای خلیج فارس با ایران رابطه بهتری داشته است. هم‌اکنون نیز قطر سعی خواهد کرد از ایران برای مقابله با مشکلات اخیر خود کمک بگیرد اما قطر هیچ گاه متحد ایران نخواهد شد.

هم‌پیمانی قطر با امریکا نزدیکی دوحه به تهران را سخت می‌کند

هانتر با اشاره به زمینه‌هایی که موجب می‌شود ایران و قطر نتوانند به متحد یکدیگر تبدیل شوند، ابراز داشت: قطر یک کشور سنی مذهب است و هم‌پیمان امریکا. بنابراین نزدیکی به ایران برای قطر آسان نیست. در زمینه اقتصادی هم قطر با ایران به خصوص در مورد صادرات و فروش گاز طبیعی رقابت دارد.

قطر از گروه‌های ضد بشار اسد حمایت می‌کند

او اضافه کرد: قطر از گروه‌های سنی علیه بشار اسد در سوریه حمایت می‌کند که این مساله هم دلیلی دیگر است که موجب می‌شود امکان نزدیکی قطر به ایران زیاد نباشد.

جبهه عربی ضد ایران هیچ وقت یکپارچه نبوده است

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که تنش اخیر میان کشورهای عربی با قطر را می‌توان پایان سناریو وحدت اعراب علیه ایران و شکست‌ طرح‌هایی همچون ناتوی عربی و اجلاس ریاض دانست، بیان کرد: جبهه عربی ضد ایران هیچ وقت یکپارچه نبوده است. عمان، کویت و بسیاری از کشورهای عربی دیگر نظیر الجزایر با ایران روابط خوبی دارند. مسلما قطر این جبهه را تضعیف خواهد کرد اما ایران نمی‌تواند برای امنیت خود روی اختلافات اعراب با یکدیگر حساب کند.

ایران نباید در منازعات اعراب با یکدیگر درگیر شود

هانتر با بیان اینکه حمایت ایران از قطر باید فقط به ارسال مواد غذایی و در زمینه حمل و نقل محدود بماند، یادآور شد: ایران نباید در منازعات اعراب با یکدیگر درگیر شود. اعراب در نهایت با یکدیگر آشتی می‌کنند و همدیکر را برادر می‌خوانند و ایران تنها می‌ماند.

سعی امریکا حل مسالمت‌آمیز مناقشه بین قطر و عربستان است

او در رابطه با سیاست امریکا درخصوص تنش اخیر نیز عنوان کرد: اظهارات متناقض دونالد ترامپ و رکس تیلرسون، رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه امریکا ناشی از ندانم‌کاری سیاست خارجی دولت ترامپ است اما با توجه به اینکه امریکا یک پایگاه نظامی مهم در قطر دارد، سعی خواهد کرد که مناقشه بین قطر و عربستان به نحو مسالمت‌آمیزی حل شود. این مساله هم دلیل دیگری است که چرا ایران نباید در نزاع درگیر شود.

قطر زمینه حضور ترکیه در خلیج فارس را فراهم کرده است

استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه جورج تاون واشنگتن در پاسخ به این سوال که با توجه به روابط راهبردی میان آنکارا و دوحه، آیا تحولات اخیر می‌تواند به تنزل روابط آنکارا و ریاض و نزدیکی ترکیه به ایران منجر شود، گفت: قطر کشوری است که ترکیه همکاری نزدیکی با او دارد. هم اردوغان و هم قطر از گروه‌های مسلمان حمایت می‌کنند. ترکیه به گاز قطر علاقه‌مند است. از آن گذشته، قطر به ترکیه امکان داده است تا جای پایی در خلیج فارس پیدا کند.

حضور نظامی ترکیه در قطر اصلا به سود ایران نیست

هانتر با بیان اینکه حضور نظامی ترکیه در قطر اصلا به سود ایران نیست، اظهار داشت: این حضور حلقه محاصره ایران را از سوی همسایگان ناسازگار تکمیل می‌کند. به طور کلی ترک‌ها ایران را رقیب اصلی خود می‌دانند. از این جهت، اگر ترکیه به علت تنش‌ها در روابط با عربستان به ایران نزدیک شود، این نزدیکی هم به صورت موقتی خواهد بود و هم اینکه سابقه روابط دو کشور هم نشان می‌دهد ایران نمی‌تواند روی هیچ کدام از همسایگان خود حساب باز کند.

امکان حمله نظامی به قطر کم است اما احتمال کودتا وجود دارد

او در پایان در پاسخ به این سوال که آیا امکان حمله عربستان به قطر وجود دارد، تصریح کرد: امکان حمله عربستان به قطر زیاد نیست. عربستان فعلا در یمن گرفتار شده است. از طرف دیگر، امریکا اجازه این کار را به عربستان نخواهد داد اما احتمال کودتا در قطر کم نیست که البته احتمال موفقیت‌آمیز بودن یا نبودن آن روشن نیست.

منبع: ایلنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۳۴۲۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیام عربستان به تل‌آویو درباره حمله به رفح

یک رسانه عبری‌زبان گزارش داد که عربستان درباره هرگونه حمله رژیم صهیونیستی به رفح به این رژیم هشدار داده و اعلام کرده هرگونه حمله زمینی به رفح، مانع عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو خواهد شد.

به گزارش ایسنا، شبکه «کان» رژیم صهیونیستی گزارش داد که یک منبع آگاه در دربار پادشاهی عربستان سعودی به این شبکه اعلام کرده ریاض نسبت به انجام هرگونه عملیات نظامی رژیم اشغالگر در رفح به تل‌آویو هشدار داده است.

این منبع آگاه همچنین مدعی شد که ریاض به تل‌آویو اعلام کرده که هرگونه حمله نظامی به رفح، باعث دور شدن عادی‌سازی روابط با عربستان می‌شود.

منبع مذکور همچنین اعلام کرد ریاض از طریق آمریکایی‌ها پیامی به تل‌آویو ارسال و تاکید کرده است که هرگونه عملیات نظامی در رفح «اشتباه بزرگی» تلقی شده و قرارداد عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو را دور می‌کند.

شبکه کان رژیم صهیونیستی به نقل از این منبع سعودی که نخواست نامش فاش شود، گزارش داد در صورت حمله رژیم صهیونیستی به رفح که ریاض را از توافق دور می‌کند، «عربستان به چشم کشور خائن دیده خواهد شد.»

این منبع تاکید کرد که در صورت عدم تشکیل کشور فلسطین، عربستان نمی‌تواند روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی کند و ریاض نمی‌خواهد جایگاهی را که نزد کشورهای اسلامی دارد، از دست بدهد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اعراب می‌توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل
  • پیام عربستان به تل‌آویو درباره حمله به رفح
  • اینسایدر: برنامه پوتین جنگ همه‌جانبه با ناتو نیست، تضعیف درونی است
  • شکست ائتلاف ضدایرانی
  • خون مسلمان در اسلام حرمت دارد/ حکام کشورهای عربی نسبت به مسلمانان بی گناه بی تفاوت نباشند
  • بارش‌ها غرب کشور را تا پایان هفته درگیر خواهد کرد
  • سازمان‌های بین‌المللی در ایجاد و تداوم صلح و حل منازعات بین دولت‌ها نقش به‌سزایی دارند
  • انتقاد از واکنش برخی کشورهای عربی بعداز حمله سپاه به اسرائیل (فیلم)
  • تاکید کشورهای عربی و اروپایی بر پایان جنگ غزه و راه‌حل ۲دولتی در نشست ریاض