Web Analytics Made Easy - Statcounter

موس هارل در هاآرتص چاپ تل آویو نوشت: بیانیه رسمی صادر شده در پایان سفر نفتالی بنت به امارات حاوی جزئیات کمی بود. به نظر می رسد، نخست وزیر فعلی اسرائیل از بذرهایی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر سابق در ابوظبی به کمک دونالد ترامپ، رئیس جمهور قبلی ایالات متحده کاشته بود، سود بادآورده ای را درو کرد. نتانیاهو به دلیل زنجیره‌ای از شرایط در ماه‌های پایانی قدرتش شامل تنش‌های امنیتی، همه‌گیری ویروس کرونا و سپس بحران با اردن قادر به برداشت این ثمرات نبود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنت و میزبانش، ولیعهد شیخ محمد بن زاید آل نهیان، درباره تحولات مذاکرات هسته ای با ایران در وین گفتگو کردند. اما اماراتی‌ها که اخیرا میزبان برخی مقامات از دیگر کشورها بوده اند، نسبت به اتخاذ موضع عمومی در مورد همسایه ی شرقی خود محتاط هستند. در واقع آنها تلاش می کنند تا روابط خود را با تهران بهبود بخشند. در واقع، مشاور امنیت ملی ولیعهد امارات در آستانه ورود بنت به ابوظبی، سفری نادر به ایران داشت. دو سال پیش، زمانی که ایران توانایی تهاجمی خود را در استفاده از پهپادها با انهدام میادین نفتی در عربستان سعودی نشان داد، امارات از جنگ خونین ریاض علیه حوثی های تحت حمایت ایران در یمن عقب نشست.

بخشی از زمینه دیدار بنت با مقامات ابوظبی در ماه گذشته فاش شد، اظهاراتی که البته زیاد مورد توجه قرار نگرفت. طی کنفرانسی در دانشگاه رایشمن هرتزلیا، سرلشکر آمیکام نورکین که فرمانده نیروی هوایی اسرائیل است، به تهدید در حال تکامل هواپیماهای بدون سرنشین که عمدتا از ایران سرچشمه می‌گیرد، اشاره کرد. نورکین گفت، تشدید این تهدید یک فرصت استراتژیک را نیز به همراه دارد.

وی افزود که با توسعه طرح‌های دفاعی منطقه‌ای برای هشدار، شناسایی و رهگیری پهپادها، اسرائیل می‌تواند به یک بازیگر کلیدی برای کشورهایی تبدیل شود که در معرض تهدید پهپادهای ایرانی هستند و همچنین عمق استراتژیک مورد نیاز را در ادامه کارزار علیه ایران توسعه دهد.

نورکین ظاهراً به این احتمال اشاره می‌کرد که در آینده ابزارهای تشخیص (حسگرها) سیستم‌های اسرائیلی در شرق و در کشورهای خلیج فارس مستقر می‌شوند و به آنها و اسرائیل در مورد حملات پهپادها هشدار می‌دهند. اما همین راه‌حل می‌تواند همچنین در برابر یک تهدید بلندمدت خطرناک تر نیز اجرا شود که آن هم موشک های بالستیک است. این چیزی است که ایالات متحده نیز می‌تواند بخشی از آن باشد و بنت چند ماه پیش زمانی که درباره سیستم‌های دفاعی منطقه‌ای صحبت می‌کرد، به آن اشاره کرد.

اگرچه حمله اسرائیل به ایران در حال حاضر اتفاق نیافتاده اما به نظر می رسد برخی سعی دارند که تقریباً به هر قیمتی این تهدید را بازسازی کنند. به این ترتیب، این هفته گزارشی مبنی بر تعویق تحویل هواپیماهای «تنکر» (برای سوخت گیری در هوا) از ایالات متحده به اسرائیل منتشر شد. این در حالیست که در عمل این معامله به طرق مختلف از سال ۲۰۰۷ روی میز بوده و به دلیل تأخیر اسرائیل در تصمیم گیری، متوقف شده است. در عین حال، تبادل اتهامات بین بنت و نتانیاهو بر سر این موضوع که آمادگی برای استفاده از گزینه های نظامی در سه سال آخر دوران ریاست جمهوری نتانیاهو نادیده گرفته شده، ادامه دارد.

به گفته ی منتقدان، حتی پس از اینکه نتانیاهو ترامپ را متقاعد کرد که از برجام در سال ۲۰۱۸ خارج شود، باید توانایی ارتش اسرائیل برای استفاده از گزینه ی نظامی علیه ایران تجدید می شد. نتانیاهو به انتقاد بنت در این هفته پاسخ داد. زمانی که وی به فراکسیون حزب لیکود در کنست گفت: امیدوارم جلسات توجیهی که اخیراً می‌شنوم در حال انجام است، برای آماده کردن افکار عمومی به منظور قبول ناتوانی دولت در انجام کارهایی که باید انجام شود، نباشد.

سپهبد آویو کوخاوی، رئیس ستاد نیروهای دفاعی اسرائیل نیز این هفته درگیر این جنجال شد. کانال ۱۳ اسرائیل گزارش داد که کوخاوی چندین بار از نتانیاهو خواسته بود که برای تمدید آمادگی ها برای حمله ی رژیم صهیونیستی به ایران افزایش ویژه ای در بودجه ها در نظر بگیرد.

این یک استدلال نسبتاً عجیب است. اگر برای کوخاوی اینقدر مهم بود که برای حمله به ایران آماده شود، او می‌توانست بودجه داخلی ارتش اسرائیل را طوری تغییر دهد که در راستای این هدف باشد. همانطور که در مورد مسائلی که برایش مهم هستند، این کار را انجام داده است. پاسخ نتانیاهو که همیشه به عنوان پاسخ لیکود معرفی می شود، حتی عجیب تر بود. او مراقب بود که مستقیماً به کوخاوی حمله نکند، اما حزب او اعلام کرد که گزارش کانال ۱۳ مضحک و دروغ است و برخلاف آنچه گفته می‌شود، این نخست‌وزیر نتانیاهو بود که خواستار بودجه اضافی برای حمله به ایران شد و پاسخ منفی از طرف ارتش اسرائیل دریافت کرد.

این یک پاسخ شگفت‌انگیزتر است و نشان می دهد که یک هرم وارونه در اسرائیل وجود دارد. به طوری که نخست وزیر خواستار چیزی است اما ارتش با آن مخالفت می کند!

خلاصه داستان اینکه نه نتانیاهو و نه کوخاوی به آمادگی برای استفاده از گزینه نظامی علیه ایران فکر نکردند، زیرا هیچ یک از آنها آن را به عنوان یک سناریوی عملی در آن زمان نمی دیدند. نتانیاهو امیدوار بود که ترامپ این کار را برای او انجام دهد و با راهبرد فشار حداکثری و تحریم‌های سنگین، ایران را به زانو درآورد. کوخاوی باور نداشت که احتمال حمله واقعی باشد، به همین دلیل به طور موجهی ترجیح داد منابع ارتش اسرائیل را برای رفع نیازهای دیگر مصرف کند. همین ژانویه گذشته در دوران نتانیاهو، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به دلیل هشدار به دولت نوپای بایدن در مورد عواقب آمادگی برای تسلیم شدن در مذاکرات با ایران مورد انتقاد قرار گرفت. در حال حاضر چرخش های جدیدی در سیاست ها دیده می شود که به گمراهی مردم منجر شده است.

گوشه ای از افکار کنونی رهبری اسرائیل درباره ایران در سفر آخر هفته گذشته بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل به واشنگتن، به ویژه در دیداری که وی با نمایندگان اندیشکده های برجسته در پایتخت ایالات متحده داشت، آشکار شد. گانتس، مانند بسیاری از همکارانش در واشنگتن، از پیامدهای احتمالی کاهش حضور آمریکا در خاورمیانه و آسیای مرکزی نگران است. اما او در گفتگو با مقامات ارشد دولت بایدن، از آنها شنید که به دنبال امواج شوک ناشی از خروج از افغانستان در تابستان گذشته، به زودی انتظار نمی رود که تخلیه ی بیشتر نیروهای آمریکایی از منطقه در دستور کار قرار گیرد. بنابراین، حضور محدود نظامی نیروهای آمریکا در سوریه و عراق و پایگاه های بزرگ در خلیج فارس ادامه خواهد داشت.

رویکرد دولت جدید آمریکا مبنی بر تلاش برای بازگشت به توافق هسته ای با ایران و تمرکز بر چین و شرق آسیا پیامدهای متعددی برای خاورمیانه دارد. قطر در مورد تخلیه پایگاه هوایی آمریکا و نزدیکی واشنگتن به ایران نگران است. عربستان سعودی پروسه عادی سازی روابط با اسرائیل را متوقف کرده است. گانتس حمایت قاطع خود را از انجام اقداماتی در زمینه ی نزدیکی بین عربستان سعودی، امارات و رژیم اسد در سوریه، ابراز کرد، به این امید که این شرایط به کاهش تحرکات ایران در آن کشور کمک کند.

گانتس استدلالی را مطرح می‌کند که دولت دموکرات ایالات متحده آن را با شور و شوق نمی پذیرد. وی معتقد است که ثبات خاورمیانه مهم‌تر از حمایت از حقوق بشر است. او از واشنگتن خواست تا کشورهای مسلمان سنی محافظه کار را تقویت کند، حتی باوجود آنکه آنها سابقه ضعیفی در زمینه ی حقوق بشر دارند. او گفت که بهبود حقوق بشر تنها پس از تضمین ثبات در این کشورها حاصل خواهد شد. در مورد پروژه هسته‌ای ایران، او نسبت به مسابقه تسلیحاتی منطقه‌ای در صورتی که تهران به ساخت بمب اقدام کند، هشدار داد و به این احتمال اشاره کرد که رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه نیز این مسیر را آغاز خواهد کرد.

گانتس به مقامات ارشد دولت گفت که وضعیت اقتصادی ایران آنطور که تهران به تصویر می‌کشد، خوب نیست و تجدید تحریم‌های اقتصادی ممکن است انعطاف‌پذیری بیشتری را در رویکرد ایران ایجاد کند. وزیر دفاع متوجه ناامیدی خاصی در واشنگتن در ارتباط با رویکرد ایران شد که در صورت عدم پیشرفت مذاکرات هسته ای ممکن است منجر به اقدامات عملی شود. این چیزی است که اسرائیل می خواهد، اما بعید است که به خواسته خود به طور کامل برسد.

در حالی که گانتس در حال بازگشت از ایالات متحده بود، بنت به خلیج فارس پرواز کرد. مانند دیدارهای پیشتر بنت با رهبران مصر و اردن، گزارش ها از ابوظبی حکایت از تشکیل روابط خوب و پیشبرد منافع متقابل داشت. در مقایسه با دولت ترامپ، دولت بایدن کمتر درگیر روابط اسرائیل با امارات است و اساساً به کشورها اجازه می دهد تا به تنهایی به امور خود رسیدگی کنند.

اسرائیل از حساسیت کشورهای حاشیه خلیج فارس در مورد ایران همسایه آگاه است، بنابراین مراقب بود که پیام های عمومی تند بیان نشود. بنت در سفر خود برای گسترش زمینه های همکاری بین کشورها تلاش کرد. همراه با امضای یک توافق تجاری، طرفین در مورد پیشبرد پروژه های مشترک برای انرژی های تجدیدپذیر صحبت کردند (امارات متحده عربی، به عنوان یک تولید کننده بزرگ نفت، علاقه آشکاری به بهبود وجهه خود از طریق اقداماتی دارد که سبز تلقی می شود). احتمال سرمایه گذاری امارات در اسرائیل نیز در مذاکرات مطرح شد، از فناوری پیشرفته گرفته تا صنعت محتوا و تلویزیون. بنت قبلاً شعاری برای این موضوع ابداع کرده است: عادی سازی از طریق نتفلیکس.

۲۳۳۱۱

کد خبر 1584675

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: ایران و اسرائیل نفتالی بنت امارات متحده عربی ایالات متحده ارتش اسرائیل نخست وزیر خلیج فارس هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۴۵۷۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام

آفتاب‌‌نیوز :

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین ایران در سلسله نشست‌های چهلمین سال تاسیس انتشارات اطلاعات و در نشست اول آن با عنوان «ژئوپلیتیک خلیج‌فارس» به سخنرانی پرداخت که مهمترین اظهارات او به نقل از جماران به شرح زیر است:

دنیا گرفتار چالش شناختی است.

خطا‌هایی که بعضا صورت می‌گیرد به دلیل شناخت و ادراک نادرست است.

دوستان ما در جنوب خلیج فارس ادراک خود را اصلاح می‌کنند و ما در اصلاح این ادراک تا حدودی عقب هستیم.

هنوز این تفکر غلط خرید امنیت در این کشور‌های عربی وجود دارد البته ان‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که نمی‌توانند با وابستگی به یک قطب برای خود امنیت تامین کنند.

کویت قبل از اینکه به کشتی‌های خود پرچم امریکا بزنند پرچم شوروی را نصب کرده بودند

این کشور‌ها این مشکل ادراکی را کماکان دارند که باید امنیت را خرید و نخستین آن‌ها صدام بود. آن‌ها تلاش کردند امنیت را با کمک صدام بخرند. 

یکی از رهبران کشور‌های حاشیه خلیج فارس شخصا به آقای روحانی گفتند که ما ۷۵ میلیارد دلار به صدام پرداخت کردیم. 

زمانی که ایران قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت و طارق عزیز گفت تا مذاکره صورت نگیرد، آتش بس صورت نمی‌گیرد، دبیرکل وقت سازمان ملل به وزیرخارجه وقت دولت ریگان زنگ زد و او به دبیرکل جواب داد که ما در مهرماه که به نیویورک بیاییم با شما در این باره گفتگو خواهیم کرد. می‌دانید که تاریخ را نمی‌توان فراموش کرد. وقتی این شرایط پیش امد دبیرکل به پادشاه وقت سعودی زنگ زد و ملک فهد در تماس با صدام، او را به پذیرش آتش بس متقاعد کرد. پادشاه وقت به صدام می‌گوید: «غرور ایرانی را زیر پا نگذار.» عربستان در ان زمان این فهم را داشت که نمی‌تواند کاملا به صدام اعتماد و تکیه کند، اما در عمل متفاوت هم عمل می‌کرد. 

وقتی سیاست خرید امنیت از عراق شکست خورد، این کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس برای خرید امنیت به سراغ شوروی و امریکا رفتند. 

همین کشور‌ها امروز برای خرید امنیت به سراغ اسراییل رفتند و متوجه نیستند که اسراییل در تاریخ خود از هیچکس حمایت نکرده و حتی به امریکایی‌ها در مذاکرات آزادی گروگان‌ها لگد زده اند. اسراییل در تاریخ تقلبی خود به هیچکس رحم نکرد. این اشتباه شناختی کنار نرفته است.

زمانی که آرامکو را تیر غیب زد، سعودی‌ها انتظار حمایت از آمریکا داشتند و حالا هم به دنبال خرید امنیت از اسراییل هستند

اشتباه ادراکی دوم ما و اعراب این است که فکر می‌کنیم امریکا به دنبال گسترش حضور خود در منطقه است، اما امریکا به انتقال حضور و نفوذ به خارج از این منطقه است. 

امریکا دیگر قدر قدرت نیست. ما قدرت بزرگ داریم، اما هژمون نداریم. در جهان امروز دیگر قطب نخواهیم داشت، اما یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود. اعراب منطقه و اسراییل به همین دلیل با برجام مخالف بودند که نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند. 

امریکا در حال برون سپاری تامین امنیت به اسراییل است و کشور‌های عربی منطقه که به دنبال عادی سازی رابطه با اسراییل هستند باید بدانند که دیر یا زود قربانی تامین منافع اسراییل خواهند شد

اشتباه ادراکی سوم که به ما هم بازمی گردد این است که اگر با چیزی مخالفت کردیم و، چون خود را مرکز مشروعیت عالم می‌دانیم اگر به چیزی مشروعیت ندهیم جنبه اجرایی و عملیاتی پیدا نمی‌کند. در کاسپین این اشتباه را مرتکب شدیم و در مذاکرات شرکت نکردیم و بستر دریا را در غیاب ما تقسیم کردند. 

عدم حضور به معنای عدم شکل گیری از ترتیبات امنیتی خلیج فارس نیست بلکه به معنای عدم تامین منافع شما است. مگر جلوی طالبان را توانستیم بگیریم؟ خیر؛ از روند مذاکره حذف شدیم. همین قاعده درباره مسیر‌های مواصلاتی هم هست که از این مسیر‌ها دور ماندیم و بعضا حذف هم شدیم. 

در دنیای کنونی هم امریکا نمی‌تواند با وتو در شورای امنیت، مانع از قدرت مقاومت مردم غزه شود. جنگ اسراییل با مردم غزه هفت ماه است که ادامه پیدا کرده، اما جنگ اسراییل با کشور‌های عربی شش روزه تغییر کرده است. آمریکا نمی‌تواند تصمیم گیری‌ها را وتو کند و این را دنیا و مردم و افکار عمومی این را ثابت کرده اند.

دو مبنای بازدارندگی، نصر خدا و قدرت مردم هستند. 

مهم‌ترین کاری که می‌توانستیم پس از جنگ غزه بکنیم این بود که پیشنهاد توافق منع تجاوز به کشور‌های منطقه داده و کنش ایران هراسی را نابود کنیم

تصویر ترسناک ساختن از ایران، هدف اسراییل است و ما هم نباید در این تله بیفتیم. 

این اشتباه ادراکی ما که خیال می‌کنیم اگر در روندی شرکت نکنیم شکل نمی‌گیرد اشتباه است. تصور نکنیم اگر fatf را نپذیرفتیم تنبیه نمی‌شویم و با تبعات ان روبه رو نمی‌شویم

دنیای امروز هرروز در حال تغییر است و ما هم هرروز باید فکر خود را نو کرده و تفکر جهان دو قطبی را کنار بگذاریم و واقعیت‌ها را ببینیم

بسیاری از انگاره‌های ما درباره نظم جهانی و حتی مردم خودمان غلط است

همسایه‌ها برای ما فرصت هستند. 

مردم برای ما فرصت هستند نه تهدید. به فرصت، امکان بالندگی بدهیم

منبع: سایت انتخاب

دیگر خبرها

  • اعراب می‌توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟
  • ۴ پیامد حمله موشکی سپاه به اسرائیل به روایت امام جمعه تهران
  • روسیه بیشترین منفعت را از جنگ غزه و اسرائیل برد
  • واعظی: روسیه بیشترین منفعت را از جنگ غزه و اسرائیل برد
  • واشنگتن پست : طرح صلح خاورمیانه بایدن توهم است تا واقعیت/ طرح نتانیاهو برای غزه شامل جنگ بیشتر است/ اعراب طرف گفت و گویی در تل آویو ندارند
  • شکست ائتلاف ضدایرانی
  • روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام
  • توانمندی دفاعی ایران از نگاه غرب؛ از فتوشاپ تا تغییر محاسبات
  • ترامپ: من تجربه بدی با نتانیاهو دارم
  • کره‌ جنوبی به دنبال عضویت در پیمان «آکوس»